אם לחצתם על הלינק, סימן שמעניין אתכם לדעת איך להצליח להוציא לפועל פרויקט של פינוי-בינוי.
אז איך ניתן להצליח להוציא לפועל בהצלחה פרויקט פינוי-בינוי?
1. לבחור יזם/קבלן טוב.
2. לבחור אדריכל טוב.
3. לבחור עורך דין טוב.
4. כל התשובות נכונות.
5. כל התשובות לא נכונות.
התשובה הנכונה היא תשובה 5.
לכאורה, הגיוני שהתשובה הנכונה תהיה 4. אבל לא. זה אמנם נכון שחשוב שלפרויקט פינוי-בינוי יבחר יזם/קבלן טוב, ואדריכל טוב וכמובן עורך-דין טוב, אולם כל אלה לא מספיקים כדי להוציא לפועל בהצלחה פרויקט של פינוי-בינוי.
פרויקט של פינוי-בינוי, הוא בראש ובראשונה פרויקט חברתי. גם נדל"ני, אבל בעיקר חברתי. שכונה שלמה, או רחוב שמתחדשים, נהרסים ונבנים מחדש הוא מאורע מכונן בחייהם של הדיירים ואפילו בחיה של עיר.
כל פרויקט חברתי בסדר גודל משמעותי מתחיל בקומץ של אנשים שהנושא "בדמם". כך התחילו ההפגנות הגדולות, המהפכות הגדולות וכד'. בשונה מהפגנה גדולה, למשל, פרויקט פינוי-בינוי לא ניתן לקדם בצורה אינטואיטיבית, או פשוט על ידי קריאה לכמות גדולה של אנשים להתקבץ סביב רעיון, אלא צריך ידע וניסיון. אותו גרעין של דיירים "שאכפת להם", חייב יד מכוונת שיש לה ניסיון מקצועי ו"חברתי" כאחד.
היכולת של מספר מצומצם של דיירים, להניע רחוב או שכונה, להסכים לפרויקט פינוי-בינוי, היא הנדבך הראשון בדרך להצלחה.
הנדבך השני הוא היכולת לארגן דיירים סביב הסכמות שונות הנדרשות לביצוע פרויקט, כאשר הראשונה שבהן זה תהליך בחירת היזם/קבלן ולאחר מכן בחירת יזם. גם כאן העבודה היא בראש ובראשונה "חברתית", רק אח"כ מקצועית-נדל"נית. יש לזכור כי אנשים מונעים משאיפות וצרכים אחרים והיכולת ליצור מכנה משותף רחב ככל שניתן, הוא שלב נוסף בדרך להצלחת הפרויקט.
הנדבך השלישי הוא החתמת דיירים על מסמכים משפטיים בתום תהליך שמוודא שכולם הבינו והסכימו על מה שהם חותמים. גם כאן העבודה המקצועית היא רק שניה בחשיבותה לעבודה ה"חברתית". ראינו לא אחת, שדיירים מתנגדים לפרויקט, או לא באים לחתום על הסכם, אך משום שלא קיבלו תשומת לב מספקת, שלא ניתנה להם אוזן קשבת לחששותיהם מהפרויקט וכד'.
הנה אפוא, הצלחת פרויקט פינוי-בינוי תלויה, היא בראש ובראשונה הצלחה "חברתית". הנעה נכונה של אנשים סביב מטרה משותפת שהבסיס לה הוא העצמה חברתית. מבלי לזלזל כמובן ברווח הכספי שטמון בפרויקט עבור הדיירים, להעצמה חברתית יש השלכות הרבה יותר עמוקות ומרחיקות לכת מאשר לכסף.
לעורך הדין, המנוסה בפרויקטים של פינוי-בינוי, תפקיד "חברתי" גדול וחשוב, לצד תפקידו המקצועי. לטעמנו, התרומה "החברתית" של עורך הדין גדולה פי כמה מתרומתו המקצועית ובידיו מצויים כלים רבים הדרושים לדיירים כדי להצליח להוציא לפועל פרויקט חברתי גדול מסוג פינוי-בינוי.
תגובות אחרונות